Oktober 2010 | Thomas Holm | Pixl Aps

Oktober 2010

Print Denmark 2010 i Århus 13+14 Oktober

AGI's printmesse løber af stabelen Onsdag og Torsdag d. 13+14/10 i Ridehuset i Århus.

Husk det er gratis at deltage bare du melder dig til på på forhånd 

Vi håber du har lyst til at kikke forbi og få en snak, og se nogle af de nye ting der er kommet på markedet.

Inline Proofcontrol fra GMG

ProofControl_1

GMG vil i løbet af 4 kvartal 2010 (dvs. ret snart) frigive et modul som muliggør inline kontrol af prøvetryk på de af epsons printere der indeholder et indbygget spectrophotometer, i skrivende stund vil det sige Epson  SP7900 med spectroproofer (men se nedenfor). 

Dvs. at man kan sætte et fuldautomatisk prøvetrykssystem op, der kalibrerer sig selv, f.eks om natten, automatisk aflæser eks. PDF X filer og derfor automatisk kan lave korrekte prøvetryk og opmåle en Ugra/Fogra mediekile bagefter, og printe label med resultatet direkte på prøvetrykket. Det eneste systemet sådan set kræver efter opsætning er at printeren skal have fyldt papir og farve på. Så blir' det vist ikke nemmere...

Nye printere fra Epson

epson_4900

Epson viste på Photokina et udvalg af hvad de har på vej indenfor printerfronten:

Epson Stylus Pro 4900 med og uden Spectroproofer, en 17"/43cm printer der udover de normale epson farver også printer med Orange og grøn (ligeson Epson 7900/9900 der allerede er i handlen), og dermed kan dække ca. 95% af Pantone coated farverummet.

Epson 4900 er en oplagt partner til GMG ColorProof da man men det indbyggede spectrophotometer vil kunne automatisk både kalibrere og opmåle prøvetryk. Epson SP4900 forventes at kunne leveres om en måneds tid.

Desuden fremviste Epson Stylus Pro 7890 og 9890, en redesignet model af Epson 7880/9880 som også kan fås med indbygget Spectroproofer, hvilket betyder at disse printere også snildt kan bruges sammen med GMG til fuldautomatisk produktion.

Forskellen mellem x89x og x900 serien er udelukkende at Epson Stylus Pro 4900/7900/9900 serien udover de normale CMYK og lysere CMK desuden indeholder Orange og Grøn hvilket væsentligt forøger farverummet.

DocBees Profile Tagger

Hvis du arbejder på et trykkeri, så modtager du også PDF filer i hobetal, der efter sigende er "trykklare", men som i realiteten ikke altid er egnet til tryk før lidt forarbejdning. RGB skal selvfølgelig konverteres til CMYK, og man skal checke at den CMYK seperation der er brugt i PDF filen rent faktisk er egnet til den trykmetode man benytter. Men almindelig preflight kan ikke kigge ind i en farveseperation og regne andet ud en hvor meget samtryksværdien (TAC) er og om den er for høj. Eller gøre noget fornuftigt ved det. Hvis den er for høj kan man naturligvis reseparere eller ink optimere/reducere men det er kun halvdelen af løsningen.

Test_untagged

Med ColorLogic's nye værktøj DocBees ProfileTagger kan man nu analysere en PDF (eller tiff/jpeg) og rent faktisk se hvordan hver enkelt billede i PDF filen er separaret. 

Dvs. man kan se om alle billeder rent faktisk er lavet til avisproduktion, eller ubestrøget eller bestrøget. Og om alle filerne er lavet ens. 

Test_taggedHvis ikke kan programmet "tagge" dvs. embedde hvert enkelt billede med den profil det sansynligvis er separeret med så en colorserver (f.eks. ColorLogic ZePra, GMG ColorServer eller Alwan CMYK optimizer) efterfølgende kan viderekonvertere fra den benyttede seperation, til den profil man rent faktisk trykker med så trykningen kan afvikles uden problemer og matche et prøvetryk som afsepjler trykstandarden.

Hvis man ikke ønsker at konvertere kundernes filer, kan man naturligvis også få lavet en rapport, eller få annoteret PDF filen, som så returneres til kunden med besked om at feje for egen dør.

Lyskasser

Xrite_prooflite_D50_200

Efter den seneste PSO certificering hos UGRA i Schweitz har jeg brugt en del tid på at testopmåle diverse lyskasser i mange forskellige miljøer. Opmålingen kan laves Med Babelcolor CT&A værktøj og en Eye One med ambient lighthead. Det skal siges at mange fabrikanter siget at en Eye one er ALT for upræcis til at opmåle lyskasser, og at man til det skal bruge et 150.000 kr. Spectroradiometer f.eks Minolta CA-100. Og det er typisk disse fabrikanter's lyskasser som ikke passerer testen som kontrollere om lyskassen overholder ISO 3664 - for "critical viewing".

Rent faktisk er den eneste lyskasse jeg har opmålt som PASSERER testen en X-Rite Prooflite 8-rørs kasse som koster 6577,- dvs. at den ligger i den absolut billige ende.

Du kan se rapporten her.

Det skal dog gøres opmærksom på at denne kasse skal installeres af en elektriker.

Hvad med bordlyskasser? Bordlyskasser kan generelt ikke leve op til "critical viewing" som stiller krav om 2000 Lux (+/-500) men udelukkende den lavere standard.

Quato 42" Hardware kalibrerbare high-intensity Display

På Photokina i Köln fremviste Quato de første eksemplarer af deres 2 nye 42" displays.

Begge displays kan 3-D hardware kalibrerbare, og har 25 punkt uniformity kontrol ligesom de "almindelige Quato displays. Med andre ord rigtig gode (og meget store) monitorer til farvekritisk brug.

Quato_700_42

Den ene model ProfView 700-42"er en high intensity monitor. Ukalibreret kan den ramme 700 Nits/Cdm2, i kalibreret tilstand over tid kan den holde omkring 450.

Den primære målgruppe for dette display er trykkonsoller hvor man i stedet for prøvetryk ønsker en monitor at vurdere trykket på. På grund af størrelsen og konfiguration er dette den mest idielle monitor på markedet til dette brug der er så vide vides ikke andre displays over 30" med hardware kalibrering, uniformity kontrol og høj luminans, på den rigtige side af Kr. 100.000...
Prisen for dette display forventes at lande omkring 24.000, og levering bliver Q1 2011.

Den anden model med en lavere intensitet og P-MVA panel, 92% af NTSC, kan snildt bruges til billedbehandling, eller til fremvisning af billeder/kampagner film osv. med perfekt farvepræcision, i modsætning til f.eks en projektor eller en plasmaskærm. Genialt til et digitalfotostudie hvor kunderne gerne vil følge med under fotografering eller til udvælgelse.
Prisen på denne forventes at lande på omkring 16.000,-


Pixl Aps · Lille Strandvej 1a, Kld. · 2900 Hellerup  ·  Danmark · Tlf: (+45) 32 96 90 14 · www.pixl.dk